donderdag 24 september 2015

Groente wordt het paradepaardje van Nederland!

Ik ben gek op groenten, minder op patat, aardappelen, etc. Je zou zeggen, de ideale combi, maar de meeste eetgelegenheden zijn hier niet op ingespeeld. Vandaar dat ik waarschijnlijk ook niet graag uit eten ga.

Als de salade op tafel wordt gezet, krijg je een bakje met een paar blaadjes groen erin met een kwak saus erop voor de smaak. En als je geluk hebt nog ergens een stukje tomaat of komkommer..... Aan de andere kant van je bord wordt dan zo'n grote bak vette patatten gezet. Ik vind het niks. En bovendien is het niet gezond, terwijl we in alle opzichten onze mond vol hebben over gezondheid. Elk jaar in december sturen we onze familieleden en vrienden een (digitale) nieuwjaarswens met hierop een 'gelukkig en gezond nieuwjaar'........ Maar ons eetgedrag hierop aanpassen, valt toch niet mee. Volgens de statistieken eten we te weinig groenten en is Nederland ook nog eens een land waar niet veel groenten gegeten worden. Terwijl we het land zijn van de mooiste en gezondste groenten! Nagenoeg biologische groenten die uit onze kassen komen, eerlijke arbeid en een assortiment waar je 'u' tegen zegt!
Time for a change......

 Laten we de verhoudingen veranderen! Groente moet het paradepaardje van Nederland worden, net als pizza dat van ItaliĆ« is, bier dit van BelgiĆ« is en Fish and Chips dit van Engeland is? Een mooi begin is min. 2/3 groenten, max. 1/3 'zetmeel', niet alleen thuis, maar ook in eetgelegenheden! Want als we na een etentje geen schuldgevoel hebben van alles wat we naar binnen gewerkt hebben, komen we sneller weer blij terug bij zo'n restaurant! En hebben we meer kans op een gelukkig en gezond leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten