donderdag 1 mei 2014

De Anemoon is als je het goed bekijkt een klein wondertje....

De kraag alleen, is al een wonderlijke verschijning. Vanuit het midden groeit een mooie bloem. De bloem nog in de knop lijkt net een 'ei' wat uit gaat komen, liggend in een groen 'netje'. En dan gaat de bloem open en komt er een mooi zwart hart te voorschijn. Zo fijn, zo mooi ontworpen door Moeder Natuur. De anemoon.....

Een bijzondere bloem die zomers aandoet, terwijl deze ook in de winter tegenwoordig volop verkrijgbaar is. Vaak vanuit het buitenland.
Als ik ze in een winkel of op de markt koop, zijn het vaak van die kleine anemoontjes. Kom ik bij telers dan zie ik de bloemen die ik graag zou willen hebben als consument. Van de mooie GROTE!

In Italië bij veredelaar (Biancheri) van oa. dit soort snijbloemen, zijn Anemonen te zien die groter zijn dan de gemiddelde hand. En dan heb ik het niet over kinderhandjes! Toch geweldig om te zien, wat mensen met veel geduld kunnen creëren.

Een stukje achtergrond over deze bloem:

Anemonen zijn overblijvende, kruidachtige planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Ze komen voornamelijk voor in noordelijke gematigde gebieden. Er zijn ongeveer 120 soorten Anemonen, waarvan er drie in Nederland en België in het wild voorkomen. Ik heb ze zelf nog nooit gezien, maar ben niet zo'n 'wild-spotter'.

Anemonen groeien het best in een leem-achtige grond, zo mogelijk voorzien van rijke mest onder de knol. De planten kunnen in oktober worden geplant. De meeste anemonen in Nederland bloeien in het voorjaar, meestal van mei tot juni.
Anemonen hebben een ondergrondse wortelstok. De vruchten hebben vaak lange harige stijlen die hun bestuiving via de wind mogelijk maken.
Dan hebben we ook nog de 'zee-anemonen' maar dit zijn geen bloemen, maar dieren. Zij leven in het zoute water leven en naar de bloem vernoemd zijn doordat ze erop lijken.
 
Het schijnt zo te zijn dat wij Nederlanders niet echt veel geld over hebben voor bloemen. Daardoor zijn de mooiere, exclusieve soorten hier moeilijk verkrijgbaar. Italiaanse telers ontvangen bijvoorbeeld minimaal het dubbele voor hun producten. Daar zijn bloemen een luxe artikel. Wij zien bloemen meer als 'een bloemetje voor thuis voor weinig'. Als wij dus meer over hebben voor mooie bloemen, krijgen we automatisch mooiere soorten die òòk hier te koop zijn. Een mooie uitdaging voor telers, bloemisten en handelaren. Een flower-image-change.


1 opmerking:

  1. Is de Anemoon NU wel een vaste plant en is dat gewasje over te houden ?

    BeantwoordenVerwijderen